24 Temmuz 2009 Cuma

Yumuşak Poaça


Pazar sabahları kahvaltıya hazırlamak için erkenden uyanmama değecek kadar yumuşak ve lezzetli poaçaların en güzel özelliği oğlumun da severek yiyor olması.
Hamuru İçin;
1 Paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
6 yemek kaşığı şeker
4 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi İçin;

İçini değişik şekillerde hazırlayabilirsiniz, ben oğlum için sosisli bizler için patatesli ya da peynirli hazırlıyorum.

Cam yada plastik derin bir kapta ılıtılmış süt ve su karışımında mayayı eritiyoruz. Hiç metal malzeme kullanmadan şeker ve tuzu da elimizle karıştırarak çözdürüyoruz. Unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. (Hamur tam sınırda olmalı, biraz oynayınca ele yapışacak şekilde.)

Poaçalarımızı hazırlayarak yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. (Bu tariften iki tepsiyi dolduracak kadar poaça çıkıyor.) Poaçaların küçük hazırlanması önemli çünkü kabarınca 2 katı büyüklüğe ulaşıyor.

Tepsiye dizdikten sonra strech ile üzerlerini tamamen kapatıyoruz. (Ben özellikle de kış aylarında tepsinin altına kaynar su doldurduğum daha küçük boyutlu bir tepsi koyuyorum. Böylece mayalanmaları çok kolay oluyor.) Bu şekilde 1 saat beklettikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüyor ve isteğimize göre haş haş tohumu, susam yada çörek otu serperek 170 derecede pişiriyoruz. Piştikten sonra tel ızgarada soğutunca altları tekrar yumuşamıyor ve poaçalar tepsinin sıcağından kurumuyor.

Patatesli İç;

Haşlanmış 3 adet büyük boy patates ezilerek yağda kavrulan küçük doğranmış 1 büyük soğanla kavrulur. İçine isteğe göre karabiber, pul biber, fesleğen ya da reyhan ve tuz ilave edilir.

Peynirli İç;

Bir orta boy peynir kalıbı ezilerek ve isteğe göre dere otu, mazdonoz, nane ya da pul biberle tatlandırılarak iç hazırlanır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: